понеделник, 16 февруари 2009 г.

Системи за обучение по английски език

Ако все още се колебаете, дали да запишете курс по английски език например, тази информация ще ви е доста полезна. Има много варианти за езиково обучение, можете да посещавате курсове, частни уроци или просто да изучвате езика от вкъщи. Това, което ги обединява е програмата или системата на обучение.
При курсовете по английски език, най-често използваните системи са Headway и Clockwise.

Headway е водещата система за обучение на Oxford University Press. Предназначена е за обучение на деца и възрастни и съчетава най-доброто от традиционните методи със съвременните образовантелни техники. Ученикът осигурява постепенно овладяване на езика, подходът към граматиката е ясен и стуктуриран. Граматичните структури се въвеждат в контескт, с въпроси, стимулиращи курсистите сами да достигат до правилата. В края на всеки учебник е представена граматична секция, която представлява разбираема и полезна справочна част преди, по време и след урока. Речниковият запас е организиран около два основни момента: научаване на нови думи в лексикални гнезда и придобиване на навици за усвояване на лексикалния материал. Работните тетрадки към всяко ниво предлагат редица упражнения за затвърждаване и доразвиване на граматиката и лексиката.
Системата се състои от няколко нива: Elementary, Pre-Intermediate, Intermediate, Upper Intermediate и Advanced.

Headway Elementary:
Курсът е предназначен за начинаещи, и хора със слаби познания по езика. Усвояват се четирите основни умения за четене, писане, слушане и говорене. Задават се около хиляда и петстотин най-често употребявани понятия и изрази, така че дори след началното ниво курсистите да притежават основните комуникативни уменя за справяне в ежедневни ситуации. Системата въвежда основни граматични категории, които представята английската граматика като динамичен механизъм. Във всеки урок се обръща особено внимание на речников запас, граматика, и най-вече всекидневен английски, отработване на езикови умения, свързани с оригинален текст и практични теми. Паралелният аудиокурс спомага за развиването на умения за слухово възприемане в ежедневните разговорни практики. Граматиката, обхваната в това ниво се състои от формите на глагола „съм”, притежателни местоимения, притежателен падеж, сегашно просто време, въпросителни и отрицателни изречения, минало просто време, правилни и неправилни глаголи, сегашно продължително време, сегашно перфектно време, бъдеща конструкция, членуване, бройни и небройни съществителни, „има”(за наличие), „колко”, ”няколко”, „николко”, спомагателен глагол ”мога”/ ”немога”. Включените в учебника и работната тетрадка упражнения улесняват усвояването на лексикалния и граматически материал и дават възможност за самостоятелна подготовка.

Headway Pre-Intermediate:
Учебникът съдържа текстове и диалози, взети от съвременната жива езикова среда (вестници, списания, дома, улицата), и допълва усвоения в първо ниво лескически запас с нови две хиляди думи. Основните граматически категории се надграждат и усъвършенстват и се въвеждат нови констукции на базата на компаративно – лингвистичната методология, заложена в цялата система Headway. Аудиоматериалите, подобряват уменията за слухово възприемане посредством богат набор от диктори с различен акцент и произношение. Заложената граматика тук е: минало време, сегашно перфектно продължително време, минало перфектно време, модални глаголи за задължение и съвет, герундий и инфинитив, подчинени условни изречения, страдателен залог, изразяване на намерения за бъдещето, сравнителна и превъзходна степен на прилагателни имена, непряка реч.

Headway Intermediate:
Третата част от образователната система Headway представлява плавен преход към дълбинните равнища на езика. Обиграваните текстове и ситуации от ежедневието се съчетават със специфични теми от англоезичния свят – литература, култура, социално устройство и др. Нивото обобщава и затвърждава граматическия материал изучаван досега, като постепенно и лесноразбираемо се представят: минало перфектно (просто и продължително) време, съгласуване на глаголните времена при пряка и непряка реч, страдателен залог, начини за изразяване на бъдещи действия, условни изречения от първи и втори тип, подчинени изречения. Включват се още и развиване на умения за разговор на позната тема, разбиране на непознат текст. Постепенно се засилва запознаването и употребата на фразеологични глаголи и идиоматични изрази. Вниманието е насочено към доиглаждане на английското произношение, ударението и интонацията в изречението. Граматичния запас на това ниво се състои от: съпоставяне на сегашни времена, съпоставяне на минали времена, въвеждане в съгласуване на глаголните времена, модални глаголи за вероятност, минал страдателен залог, въпросителни изречения с „нали”.

Headway Upper – Intermediate:
Това ниво се явява качествено нов етап в развитието на езиковите ви умения. В него курсистите придобиват знанията, осигуряващи им успеваемост във всяка езикова ситуация. Силно застъпен е търговско-икономическият бизнес английски, съчетан с популярни статии, свързани с културата и шоу-индустрията, науката и т. н. , съобразени с по-високата степен на сложност в нивото и със специализираната лексика, която се въвежда. Нивото дава възможност за усвояване на свободния разговорен английски език, голям речников запас, пълно познаване на граматиката, както и четене на неадаптирана литература. В рамките на курса се затвърждават и усъвършенстват ситуационните употреби на граматическите категории и се постига балансирано владеене на езика. Може да се каже, че това е момента за запълване на „белите полета” от английската граматика, а именно: системата от времена (една цялостна концепция за сегашно, минало и бъдеще време, както в деятелен така и в старадтелен залог), герундий, инфинитивни форми на глагола, модални глаголи, изразяване на навици в сегашно и минало време, хипотези, определителен и неопределителен член, количествени определители, броими и неброими съществителни, относителни местоимения и т. н. Предложения обем лексика надхвърля две хиляди единици и се затвърждава успешно в различни дискусии.

Headway Advanced:
За тези, които вече имат добро езиково ниво. Можете да ползвате езика с лекота, да попълните речниковия си запас, да се подготвите за международни сертификатни изпити, да задълбочите познанията си в специализираните граматични структури или просто да поддържате и обогатите езиковото си ниво. Тук успешно се продължава усъвършенстването на четирите езикови умения, като стимулира най-вече свободния и правилен изказ чрез обсъждане на автентични текстове, мотивиращи диалози, ролеви игри и др. Упражненията и текстовете за слушане и разбиране са изцяло автентични, извадени директно от англоезичната среда, провокират дискусии и развиват лингвистичната догадка. Граматическият материал е изцяло познат. Фокусът е върху най-характерните моменти от граматиката. Системата по-скоро предлага задълбочаване и детайлно анализиране на вече познати стуктури, недостатъчно усвоени от курсистите и поради това трудни и рядко употребявани. Към този граматически материал спадат: перфектните времена, страдателния залог, условното наклонение, относителните местоимения, причастията, съюзите и други свързващи думи на частите в изречението. Лексикалният обем определено надхвърля две хиляди думи и фрази. Многозначността на английската дума продължава да интригува и впечатлява. Допълнителна работа се извършва в следните области: синоними – антоними, фразови глаголи, устойчиви словосъчетания, омоними, омографи, омофони, също метафори и идиоматични изрази.

Другата много често срещана, високоефективна учебна система за интензивно изучаване на английски език в пет нива е системата Clockwise.
Тя е предназначена за хора, които се стремят към бързо и качествено натрупване на познания по езика, за да могат свободно да общуват в чуждоезикова среда. В курса на обучение се набляга на ключови моменти от граматиката, въвеждане на широко употребявана лексика за разширяване на активния речников запас, практически упражнения за произношение, разговор, запаметяване. Моменти за изява на всеки от курсистите, което спомага за личната им увереност в използването на езика, реален разговорен английски, гарантирайки, че това, което курсистите научават е директно насочено към това, което ще чуят на улицата.
Безспорните предимства на системата са: развиването на увереност и свобода на говорене и разбиране на езика от курсистите, ясните комукативни задачи на всеки урок, които осигуряват осезаем напредък и насърчават курсистите да усъвършенстват знанията си. Работата върху елементи на функционалния ситуационен английски, разговорни практики и лексика с високочестотна употреба. Кратките и продуктивни текстове за слушане и четене. Към всяко ниво има предвидени допълнителни граматически упражнения и тестове за проверка и затвърждаване на усвоения материал. Съчетаването на учебник и учебна тетрадка в едно, което спестява разходите за отделна учебна тетрадка.
Clockwise е разговорна система за тези, които искат да напреднат бързо в изучаването на английски език. Целта на системата е свободно изразяване на английски език, като същевременно се припомнят и доразвиват познанията по граматика и се разширява речниковия запас. Материалите в учебниците са съсредоточени върху характеристиките на говоримия език, „тактиката” за водене на разговор и често срещаните идиоматични изрази. Кратките уроци могат да се преподават в различен ред, според предпочитаната тема и целите, формулирани още след заглавието им. Упражненията включват задачи за водене на разговор по разнообрамни теми: за усъвършенстване на произношението, интонацията и лексиката, както и граматически и писмени задания. Системата е разделена на пет нива, които могат да се изучават самостоятелно или след съответното ниво на общообразователен английски, като се акцентира върху изграждането на комуникативни умения и обогатяване на лексиката в съчетание с необходимата граматика.
Всяко от нивата набляга на придобиване и развиване на основните езикови умения: четене, писане, слушане и говорене. Това се постига с помоща на равномерно разпределени в учебния процес различни видове упражнения и дейности, а именно:
Въвеждане на нови и опресняване на стари ключови моменти от граматиката, затвърждаване на знанията за формата и употребата на основни граматически единици с помоща на специален раздел с упражнения върху граматиката от съответното ниво, упражнения за проверка на наученото в края на всеки урок, тестове за проверка на наученото през три урока и в края на всяко ниво, упражнения за активиране и разширяване на речниковия запас на курсистите, ефективни полезни съвети за четене и научаване на думите, кратки автентични текстове за четене и слушане, ясни практически упражнения за слушане, записани с участието на носители на езика в реални условия, упражнения за усъвършенстване на произношението, модели за писане на различни видове текст, упражнения в екип, стимулиращи изявата на всеки курсист.

Elementary:
Нивото включва учебник и учебна тетрадка в едно, съдържащ двадесет и четири урока и упражнения към тях, както и списък на непознатите думи по уроци. Граматически упражнения, практически упражнения във вид на таблици, карти за игра, кръстословици и т. н. Девет теста за проверка на наученото през всеки три урока и в края на нивото, както и аудиокасета с текстове и упражнения за слушане.

Pre-Intermediate:
Учебник и тетрадка в едно, съдържащи 32 урока и упражнения към тях. Списък на непознатите думи по уроци, граматически упражнения, практически упражнения във вид на таблици, карти за игра, кръстословици и т. н. Девет теста за проверка на наученото през всеки три урока и в края на нивото, както и аудиокасета с текстове и упражнения за слушане.

Intermediate:
Учебник и тетрадка в едно, съдържащи двадесет урока и упражнения към тях. Списък на непознатите думи по уроци, граматически упражнения, практически упражнения във вид на таблици, карти за игра, кръстословици и т. н. Шест теста за проверка на наученото през всеки три урока и в края на нивото, две аудиокасети с текстове и упражнения за слушане.

Upper Intermediate:
Учебник и тетрадка в едно, съдържащи 32 урока и упражнения към тях. Списък на непознатите думи по уроци, граматически упражнения, практически упражнения във вид на таблици, карти за игра, кръстословици и т. н. Девет теста за проверка на наученото през всеки три урока и в края на нивото, две аудиокасети с текстове и упражнения за слушане.

Advanced:
Учебник и тетрадка в едно, съдържащи 24 урока и упражнения към тях. Списък на непознатите думи по уроци, граматически упражнения, практически упражнения във вид на таблици, карти за игра, кръстословици и т. н. Девет теста за проверка на наученото през всеки три урока и в края на нивото, както и две аудиокасети с текстове и упражнения за слушане.

Още една много употребявана система за обучение на английски език е International Express. Тя е предназначена както за корпоративни клиенти, така и за хора, работещи в динамични бизнес среди. Системата включва теми и ситуации от съвременната бизнес реалност. Усвояват се умения за водене на преговори и бизнес кореспонденция, работа по проекти и представяне на презентазии на английски език. Едновременно с това елегантния преговор на граматиката дава възможност за общуване на високо професионално ниво.
Материалите към тази система са учебник, работна тетрадка, дискове с текстове за слушане и pocket book, съдържаща кратки и удобни обяснения на най-важните граматични стуктури. Курсовете по бизнес английски се провеждат на две нива: Intermediate и Upper Intermediate. Ето защо условие за записване на този курс са стабилни познания по езика.

Друга система за обучение е International Legal English.
Тя представлява курс по юридически английски и е подходящ за хора, които са действащи юристи, студенти по право или им се налага да работят с юридическа терминология. Неговата цел е да въведе курсиста в основни принципни положения и термини от английската правна система и техните съответствия в континенталната правна система. Детайлно разгледани са области от юридическата практика като гражданско, вещно, търговско, облигационно право и право на интелектуалната собственост. Усвояват се термини, свързани с подготовка на договори, фирмена регистрация, отношения кредитор – длъжник, както и основна лексика, свързана с международното частно и публично право. Към предлаганите за разглеждане теми са включени упражнения и тестове, които имат за цел да затвърдят изучаваните термини и изрази, както и да се илюстрира тяхната употреба в определен текстов контекст.
Системата включва учебник, работна тетрадка и дискове, както и допълнителни материали за упражнение и подготовка за изпита ILEC.
Необходимо условие за включване в този курс е владеене на английски език на ниво Upper Intermediate.

Още една система за обучение е Professional English in use, Medicine.
Това са курсове по английски език с медицинска насоченост. Подходящи са за лекари, и медицински сестри, както и за мениджъри в здравни заведения, работещи с чуждестранни пациенти, и желаят да ползват медицинска литература на английски език, да се обучават или да работят в чужбина. Учебната програма детайлно запознава курсиста със специфичната лексика на различните заболявания, симптоми, прегледи, изследвания и профилактика. Усвоява се основната терминология, свързана с анатомията на човешкото тяло, видовете медицински и неквалифициран персонал в лечебни заведения и санаториуми. Добиват се умения за провеждане на медицински проучвания и подготовка на презентации. Системата включва учебник с умело подбрани текстове от специалициран екип в областта на английски като чужд език с медицинска насоченост.
За включване в курс по английски за медици са необходими предварително познания по английски език на ниво Intermediate.

Система за обучение Going International.
Това е система за изучаване на английски език, в помощ на хора, занимаващи се с туризъм. Темите са подбрани така, че да ви въведат в различни ситуации от професионалния живот на хотелиера, ресторантьора, туроператора или туристическия мениджър. Курсът се състои от практически задачи и разиграване на реални ситуации, спомагайки за по-лесното усвояване и затвърждаване на специализираната лексика. Системата включва учебник, работна тетрадка и дискове. Минималното ниво на владеене на английски, за записване на този курс е Intermediate.

Както сами се уверихте, няма граници за изучаване на английски език. Всичко, което ви е необходимо е желание. В която и сфера да са заниманията ви, можете да им придадете интернационална насоченост, като запишете някой от гореспоменатите курсове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

Английски Език | Бизнес Английски | Испански Език | Немски Език | Френски Език | Италиански Език | Португалски Език