петък, 6 март 2009 г.

С кои учебници и материали научих английският език

С кои учебници и материали научих английският език

Трудно се учи чужд език, когато не сме в страна, където хората около нас говорят на майчиния си език.
И все пак не е невъзможно! Стига само да попаднем на добри преподаватели и учебни материали.

Един от най-добрите учебници за нас българите е “Английски език за българи” ( English for Bulgarians ). Хубавото е, че в него се прави аналог с нашия език и така по-лесно възприемаме нещата и най-вече по-гъвкаво ги прилагаме в практиката.
Учебникът може да бъде закупен с аудио касети или пък дискове, на които са записани уроците. Почти задължително е да ги имаме, ако искаме да се занимава ме с обучението си сами. И все пак, добре е преди това да сме придобили необходимата смелост и увереност, че сме способни да възприемем правилно написаното. Така че, препоръчително е да сме взели по-рано някакви уроци при добър преподавател.
Когато учим езикът, би трябвало да наблягаме еднакво добре както на четенe (reading), така и на говорене (speaking), слушане (listening), писане (writing ) и естествено граматиката.

Не се опитвайте първоначално да възприемете 100% от материала. Не знам дали е възможно! Всяко нещо изисква време и когато наученото от нас улегне в главите ни, ще можем да преценим къде са пропуските ни. Слушайте аудио записите колкото си може по-често. Разбира се, всичко е индивидуално и зависи от това каква памет е по-силно развита у нас. Ако слуховата памет е по-добра, а зрителната е слаба – безсмислено е да прилагаме супер усилия в заучаването на думи и текстове от учебника и тетрадката. И все пак каквато и да е системата ни, с която ще се обучаваме, труд трябва да се положи и да се стараем максимално точно и цялостно да възприемаме уроците си.

Макар и добре да е обяснена граматиката в споменатия по-горе учебник, не бихте могли да я прилагате на практика, ако не сте правили достатъчно упражнения.
Много добра е граматиката на Дейв Уилис и Джон Райт – “ Основна английска граматика”.
Всеки урок обяснява някаква част от граматиката, след което се правят упражнения именно в тази част. Дори когато ни се струва, че сме разбрали граматиката, упражненията трябва да бъдат направени. Единствено така ще постигнем онзи момент, когато ще говорим граматически правилно английският език, така сякаш сме добри шофьори на автомобил и всяко наше действие не е съпроводено с голямо обмисляне или страх.

В интернет пространството също се предлагат много качествени системи за обучение на чужди езици. Измисля ни са какви ли не програми за обучение.
Koral English Dictionary например е речник в който думите освен че могат да бъдат преведени, също така могат да бъдат и чути как точно се произнасят. Което е доста важно, за да се научим да говорим точно и разбираемо.
“ Learn to speak English” е друга програма с уроци на английски език. В нея се говори изцяло на английски език.

Само на английски са уроците и в програмата “Rosseta Stone”. С нея по една и съща схема могат да се изучават 27 езика. Дори и за начинаещи е лесно да се научи езикът, тъй като във формата на игри се появяват картинки, които съответстват на онова което ни се говори.
И накрая искам да кажа, че каквито и помагала да изберете за изучаването на английския език, никога няма да разберете какво сте научили, ако не се опитвате да прилагате наученото в практиката.

Говорете при всяка възможност, която ви се отдаде. Било то с чужденци или пък с приятели които разбират езика. Не оставяйте знанията ви да бъдат пасивни.
Ако не можете да намерите англо-говорещи около вас, с които да обменяте знанията си, търсете сайтове като този, където хората наистина се стремят да ви помогнат при изучаването на чуждите езици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

Английски Език | Бизнес Английски | Испански Език | Немски Език | Френски Език | Италиански Език | Португалски Език