понеделник, 22 ноември 2010 г.

Спорове и причини за тях в английския език

Най-дискутираните въпроси, са повлияни от следните обстоятелства:

Отсъствие на централна власт

За разлика от някои езици, като френския, при английския език няма определено правителствено учебно заведение. Поради тази причина някои хора, много често немогат да преценят кое е най-доброто обучение и се доверяват на различни източници. Други твърдят, че факта че няма единен авторитет за езика, кара обикновените хора сами да определят правилността на употреба на езика. Ето защо, една дума или израз, употребени достатъчно много, правят конструкцията правилна.

Традиции

По-старите и доказани езикови конструкции или тези, вече възприети като такива се смятат за основни, важни и най-правилни.

Образование

За разлика от традиционните изрази, много нови конструкции и обновления в езика, поизлизат от ниско образовани хора, или хора които употребяват езика по техен си, неправилен начин. Тези изрази се отхвърлят от някои, като грешни и неправилни, а други ги приемат и употребяват свободно.

Автори

Използвани от доказани автори, някои конструкции могат да се окажат модерни и актуални. Например Ърнест Хемингуей, е известен с това, че започва изреченията си с “И”. Въпреки че това не е правилна употреба, този негов стил е нестандартен и това го прави привлекателен за хората и неприемлив за тези, които се придържат към каноничния стил.

Етимология

В някои случаи, включването на синтаксиса на определена дума, етимологията на думата, може да подкрепя една конструкция вместо друга. Например някои използват израза “under the circumstances”, имайки впредвид латинския корен на думата circumstancе като значение за кръг, затворен около нещо.

Логика и съдържание

Много често специалистите твърдят, че определена употреба на думата е по-логична от друга, или че е по-правилно да се използва в друг контекст с друго съдържание.

Яснота

От времето, когато главното приложение на езика е комуникацията, хората които намират определена конструкция за по-ясна от друга, я използват като правилна.

Яснота и съдържание

Някои хора твърдят, че определена конструкция може да доведе до много неясноти и двусмилия, и дори при определени обстоятелства е най-добре да се избягва изобщо.

Различия между стила и правилника

Определени стилове и правила на речта много често се заклеймяват от обществото. Например неизвестните, но технически правилни изрази се възприемат като прекалени или претенциозни от някои, а други смятат тяхното избягване за вид пренебрежение към езика.

Говорителите и писателите, много често не смятат за необходимо да оправдават и обясняват позициите си за определена употреба на езика, като взимат това, което им харесва без да обръщат внимание дали е правилно или не. Тази позиция често се усложнява допълнително от съображенията и вярванията на потребителя за това, кое е по-правилно да се използва, лингвистичните особености, както и впечатленията за това дали определен израз е по-нов отколкото всъщност е.

Предписания и описания

Основни теми: Лингвистични предписания и описания

Хората, защитаващи тезата за предписанията и от другата тези за описанията много често имат сблъсъци по между си. Първите предписват и обясняват как трябва да се говори английския език, а вторите описват как се говори. В единия случай се поддържа тезата, че всяка конструкция, от езика който се говори в момента може да е неправилна. В другя случай, защитниците на описанията твърдят, че всяко изречение, използвано в английската реч или писмо е част от английският език и следователно е правилна. В практиката хората стоят по средата между тези две крайни твърдения. Езикът се променя с времето и ако някой израз се използа масово и е общоприет, конструкцията се приема като правилна и универсална. Но ако тази конструкция нарушава общоприетите вече правила и норми, тя е неправилна.

Различни форми в английския език

Един от усложняващите фактори е че в английския език има много и различни форми на употреба. Това което е вярно граматически в една от формите, може да се окаже напълно грешно граматически в друга.

Английски език по света

Английският език се говори по цял свят, и докато стандартната английска граматика, която се преподава в училищата по света варира съвсем малко или изобщо не варира, в реалната употреба на езика в англоговорящите страни, английският в една страна може да е съвсем различен от този в друга. Например, освен разликите в акцента, правописа и речниковия запас, има още много различни варианта на говорната граматика, която е различна за американския, британския и други английски диалекти, които се използват всекидневно. Обикновения човек приема всички национални диалекти, като “правилни”, но има само един, който смята за наистина правилен и това е този, на който се е обучавал.

Понякога споровете могат да станат по-сериозни, като например в Индия, където има големи спорове за това кой английски да се приеме и използва: американския, британския или индийския английски.

Регионални диалекти

За разлика от силната им толерантност към другите диалекти на английския, англоговорящите много често се отнасят с пренебрежение към определени регионални или етнически диалекти, като например южноамериканския английски, където се използват думи като y'all, употребата на "yous", като второ лице множествено число, и нестандартните форми на "to be", като например: "The old dock bes under water most of the year" (Newfoundland English) или”That dock be under water every other week".

Това пренебрежение може да се дължи не само на граматиката, но и на регионалните акценти и речниковия запас.

Споровете свързани с регионалните диалекти трябва да се концентрират главно върху въпросите, които изграждат стандартния английски език. Например, при условие че има толкова много разновидности на английския език, които се приемат от стандартния английски, не е съвсем ясно защо тези определени за региона диалекти, които може да са много близки до техния стандартен език, не са.

Регистър

Различните конструкции са пиемливи за различни регистри от английския. Например определена конструкция може да се сметне за прекалено формална или неформална в дадена ситуация.

Англоговорящите не правят разлика между “правилния” английски и английския, който се използва във формалните регистри. Пример за това е, че определена конструкция може да се сметне за неправилна във формалното писане, но да е приемлива в обикновения текст и всекидневната реч. Лингвистите често описват една конструкция като правилна в определен регистър, но неправилна в друг. Англоговорящите имат склонност да приемат “правилния английски” като единична величина, дори и да определят неформалните регистри, като позволени отклонения от правилната употреба на езика, или определяйки формалните регистри, като внушителна синтактическа принудителна разширеност отвъд чистата и точна правота на използване на езика.

Вижте още

  • Барбаризъм (граматика)
  • Английска граматика
  • Хиперкорекция
  • Списък с диалектите в английския език
  • Списък с английските думи с оспорвана употреба
  • Лингвистични предписания
  • Граматическа грешка
  • Стандартен английски

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

Английски Език | Бизнес Английски | Испански Език | Немски Език | Френски Език | Италиански Език | Португалски Език